U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Aris coach Tony van den Bosch tot nu toe gematigd tevreden

Aris Leeuwarden won afgelopen zondag zijn eerste competitiewedstrijd. De uitwedstrijd bij Basketbal Academie Limburg werd met 80-96 gewonnen.

Met zekere Ups en Downs kijkt Aris coach Tony van den Bos terug op de oefencampagne waarin alle wedstrijden werden verloren. "Ik was niet tevreden want ik ben een winnaar hè en verlies niet graag".

In aanloop naar de tweede (uit)wedstrijd van a.s. donderdag tegen Den Helder Suns, gooide coach Tony van den Bos er op de dinsdagmiddag training nog even extra de zweep over de Aris selectie. Een selectie waar VDB zich volledig verantwoordelijk voelt en (red. na een eerste harde ingreep van VDB) die meer evenwicht heeft gekregen na het vertrek van de Amerikaan Earl Brown naar Glasgow en de komst van de Litouwer Deividas Kumelis. VDB: "Ik ben heel tevreden over de huidige selectie waar heel veel potentieel inzit maar die nog afhankelijk is van teaching. Een team wat heel veel kan is afhankelijk van coaching en een team dat nog alles te leren heeft is afhankelijk van teaching. Ik ben volle bak aan het teachen hier en wil dat zij mijn systeem hier gaan doen".

De 'kantjes er aflopen tijdens trainingen' heeft dan ook direct consequenties. "Maar ik geef nooit garanties of hij nu drieduizend kilometer of vijfduizend kilometer ver woont of die gaat spelen. Mij interesseert het niet of zij een euro verdienen of 100.000 euro. Er moet hard getraind worden en heel hard gespeeld worden". Zo niet: "dan komt hij niet van de bank af". Dat ondervond de Nederlands/Australiër Nathaniel Musters in de eerste (gewonnen) competitiewedstrijd in Limburg. VDB: "Ik heb een beslissing genomen. Ik vond dat Sven Lemke veel harder getraind had en dan verdient hij ook om een plaats naar voren te schuiven op de bank". Als verzachtende omstandigheid voegde de gedreven Aris coach er nog wel aan toe: "Maar dat had ook te maken met de fouten van Shack (red. na twee minuten werd Meshack Lufile al met drie pf naar de bank gehaald) en de input van Sven Lemke toen hij erop kwam vond ik meer dan degelijk en die precies doet wat ik eis. Maar ik ben hier ook niet om populair te zijn hè. Ik ben hier gekomen om resultaat te behalen. Ik ben niet echt ontevreden over Musters en zit ook heel hard achter zijn vinnen aan. Als ik dat niet meer doe wordt het pas gevaarlijk voor een speler. Dat wil zeggen dat ik heel hard geloof in Musters maar dat geld ook voor iedere andere speler in de groep. Als ze dat niet willen gaan ze maar een andere sport kiezen".

Over de wedstrijd tegen Weert zelf was de coach tevreden met het resultaat. VDB: "Als je wint ben je altijd in zekere zin tevreden. Ik ben tevreden over het scorend vermogen maar niet tevreden over de verdedigende capaciteit. Ik speel een speciale manier van defence en waarschijnlijk moet dat ook nog tot zijn recht komen. Daarom was ik ook niet tevreden over de oefencampagne maar dat is een proces van twee tot drie maanden voor dat het echt goed gespeeld kan worden. Wij betalen daar nu soms de prijs van en laten een team als Weert 15 punten te veel scoren".

Donderdag volgt voor Aris Leeuwarden de tweede wedstrijd uit tegen Den Helder wat evenals het team van VDB 'ook een re-building team is'.

Het zou na donderdag zomaar kunnen dat dan zaterdag in eigen Kalverdome de noordelijke topper Aris Leeuwarden tegen Landstede Zwolle gespeeld wordt tussen de koplopers in de Dutch Basketbal League. Zwolle moet donderdag dan ook van Rotterdam winnen.

Discussieer mee